Издавачка фондација Српске Православне Цркве
Архиепископије београдско-карловачке

Пост и Свето Причешће у православној цркви

Пост и Свето Причешће у православној цркви

Аутор:Посебна издања патријарха Павла

Издавач:Издавачка фондација СПЦ

Година:2010

Формат и корице:Формат А5, 172 стране, тврди повез

ISBN:978-86-84799-28-1


650,00 РСД

ОПИС

Тема поста је тема која се разуђено прожима кроз свеукупну православну литературу. Патријарх Павле је у једном концизном, али свеобухватном приступу представио значај и важност поста у животу сваког хришћанина. У књизи су на једноставан и приступачан начин приближена и представљена учења и тумачења светих отаца Цркве кроз векове по питању поста и светог причешћа.

Анализом значаја поста и односа верника према посту кроз векове, патријарх Павле нуди одговоре на савремене недоумице верника, проистекле и услед дугогодишњег „духовног поста“ нашег народа и непознавања духовних вредности. Шта је циљ и смисао поста, као и када и како треба постити – само су нека од питања из свакодневног живота чији се одговори могу наћи у овој књизи.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у уводној речи ове књиге каже: „Пост је за Његову Светост исто што и дисање... Његов живот је протицао у посту и молитви, светопавловској проповједи и свакодневном трудољубљу, читању Светог писма и проучавању дјела Светих отаца.“ Из тог разлога, блаженопочивши патријах Павле једнa је од најмеродавнијих личности нашега времена која је могла да да одговори на питања о посту и светом причешћу у нашој цркви.

Ова књига je користан приручник у духовном животу сваког појединца и добра смерница у примерима сучељавања црквених правила о посту и светом причешћу са захтевима данашњице, као што у књизи каже патријарх Павле, цитирајући Светог Григорија Богослова, „без жеље да будемо строжи од закона, правилнији од правила и већи од заповести“.

Насловна О нама Издаваштво Штампарија Библиотека Црквено појање Е-књижара Контакт