Издавачка фондација Српске Православне Цркве
Архиепископије београдско-карловачке

Православље у савременом свету

Православље у савременом свету

Шифра производа:64071

Аутор:Посебна издања патријарха Павла

Издавач:Издавачка фондација СПЦ

Година:2011

Формат и корице:Формат А5, 204 стране, тврди повез

ISBN:978-86-84799-31-1


650,00 РСД

ОПИС

У уводној речи, књиге Православље у савременом свету, протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић истиче две тематске целине. Прва, Традиција и етика живота, полази од принципи-јелног проблема: на који начин треба и може да буде примењено свештено канонско предање Цркве на живот савремених хришћана? Обрадивши потом узајамни однос доследности и снисхођења у примени црквених канона у црквеном расуђивању, аутор разматра вечна (однос слободне воље и пре-додређености), актуелна (питање старог и новог календара) и социоетичка (питање црквеног разумевања међусобног односа полова) питања која су постављана пред њега и Цркву.

Друга тематска целина овог зборника, Учествовање у молитвама, бави се важним питањима: Ко може бити кум на крштењу, да ли се може мењати име крштаваног при крштавању, да ли одрасли син треба да слави у свом домаћинству крсну славу, да ли се сме венчавати уз пост? То су проблеми са којима се сви ми – и клир и народ Божји, скоро свакодневно сусрећемо. Патријархово благорасудно мишљење о њима сажима свештено предање Цркве и слободно, како од мртвог формализма, тако и од површног чове-коугађања, надахнуто указује на правилно поступање у оваквим ситуацијама.

Једна од основних одлика овог штива је благодатна усклађеност доследности и снисхођења у примени црквених канона у патријарховом начину расуђивања. Из свих одговора које је блаженопочивши патријарх Павле дао на овим страницама просијава њему карактеристична усредсређеност, потпуна верност црквеним прописима која, истовремено, никада не губи из вида кон-кретног човека кога сагледава очима пастирског расуђивања и очинске љубави. Овде ваља додати и па-тријархову хвале вредну спремност да, ходећи увелико испред свога времена и своје средине, богослов-ску пажњу посвети болним питањима биоетике која се данас на најозбиљнији начин постављају пред све нас. То што није бежао од појединих тема, нити их је почаствовао тишином показује једну од основних црта његове теологије: пастирску бригу за добро словеснога стада. А без ње – теологије нема!

Насловна О нама Издаваштво Штампарија Библиотека Црквено појање Е-књижара Контакт