Издавачка фондација Српске Православне Цркве
Архиепископије београдско-карловачке

Интервјуи II

Интервјуи II

Шифра производа:64024

Аутор:Сабрана дела патријарха Павла, IV књига

Издавач:Издавачка фондација СПЦ

Година:2011

Формат и корице:Формат А5, 231 страна, тврди повез

ISBN:978-86-84799-52-6


900,00 РСД

ОПИС

Две књиге Интервјуа патријарха Павла појављују се као трећа и четврта књига његових Сабраних дела. Духовни профил блаженопочившег патријарха који су књиге Сабраних дела до сада започеле да граде, овде се допуњује и продубљује. За разлику од патријархових теолошких студија, есеја, одговора и беседа, ове књиге пружају увид у његову политичку и црквенополитичку активност, тачније у службу Цркви и народу.

У временима када није било лако очувати високе идеале речи Божје, патријарх Павле је непоколебљиво сведочио и опомињао да грех и врлина немају националне предзнаке и да не постоји нити један циљ који би могао да оправда и озакони неправедна и безакона средства која су довела до њега – понављајући неуморно да је боље бити мртав човек него живи нечовек. Патријарх Павле је успео да у смутним временима деценија које су за нама, брод Српске Цркве проведе неокрњен крај разјапљених раља Сциле и Харибде опречних политичких опредељења и различитих виђења будућности српског народа.

Треба напоменути и патријархову хвале вредну спремност да никада не бежи од појединих пастирских и духовних тема што указује на једну од основних црта његове теологије – пастирску бригу за добробит словеснога стада. Он говори о глобализацији и судбинама малих народа у новом свету, о биоетичким питањима, полном моралу и здравој равноправности полова.

На страницама књиге Интервјуи II можемо увидети да патријарх, уз своју отвореност није био човек јефтиних компромиса неспреман да ствари назове њиховим правим именима и да укаже на озбиљне препреке у дијалогу, као што је, на пример, питање унијата у међуконфесионалном сусрету Римокатоличке и Православне Цркве.

Посебне пажње вредна су његова запажања о Косову и Метохији. Он оставља драгоцена сведочанства о генези косовског проблема, о спољашњим и унутрашњим притисцима којим су Срби бивали изгнани током деценија али и о њиховој сопственој одговорности за стање у које су доведени. Поучен примерима из не тако давне прошлости, када су након вишевековног ропства Срби дочекали слободу на целој територији Јужне Србије, па и на Косову, он понавља старо српско-косовско предање о(п)станка у својој отаџбини у најтежим временима: Ништа није изгубљено док не буде изгубљено!

Патријархови разговори и интервјуи које овде објављујемо преузети су највећим делом, из различитих штампаних медија – часописа, магазина и новина. Смисао сабирања и објављивања духовне и богословске заоставштине патријарха Павла огледа се и у томе да његову истински отачку и библијском сољу обесмрћену, увек актуелну, поуку приближи и онима који је нису могли лично чути. Да и до њих допре тихи глас пророка и неуморног сведока речи Божје чије пастирствовање не престаје смрћу.

Насловна О нама Издаваштво Штампарија Библиотека Црквено појање Е-књижара Контакт