Издавачка фондација Српске Православне Цркве
Архиепископије београдско-карловачке

Живот по Јеванђељу II

Живот по Јеванђељу II

Шифра производа:64025

Аутор:Сабрана дела патријарха Павла, II књига

Издавач:Издавачка фондација СПЦ

Година:2010

Формат и корице:Формат А5, 177 страна, тврди повез

ISBN:978-86-84799-49-6


900,00 РСД

ОПИС

Живот по Јеванђељу II је друга књига Сабраних дела блаженог спомена патријарха српског Павла. За њега је с правом академик Матија Бећковић рекао „да је писао као што је говорио, а говорио као што је живео“, он „најубедљивија личност нашег времена“.

По речима блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, „са-бирање сваке мрвице хране да ништа не пропадне (Јн 6, 12), чување од сваке празне речи за коју ће људи дати одговор у дан Суда (Мт 12, 36) био је начин постојања патријарха Павла и његовог односа према даровима Божјим, било да се радило о даровима природе (храна, светло, хлеб, вода), било да се радило о људским даровима (тело, душа, осећања, ум, воља, реч). Он је из животног искуства сазнао, и по томе сазнању живио и мислио, да од начина употребе или злоупотребе дарова Божјих, телесних и духовних, зависи људски живот. Права употреба гради и изграђује, а злоупотреба или претерана употреба – разграђује и уништава, обесвећује човека и природу, води у пропаст и празнину, обесмишљује творевину и човеков живот.

Управо се с тог разлога патријарх Павле при говорењу и писању држао златног прави-ла: Да нам речи буду благе, а докази јаки. Отуда, све што је он изговорио и написао про-жето је и засновано на том начелу. Тиме одишу његови разговори и његове беседе, њего-ва усмена и његова писана реч“.

Књига Живот по Јеванђељу II садржи осам тематских целина у оквиру којих су распоређене патријархове беседе. Прву целину чине кратка патријархова обраћања на почетку сваког Великог Календара „Црква“ објављена за време његовог патријарашког служења. Затим следи одељак Празнична слова и Пост у православој цркви. Четврта целина обухвата патријархова Слова на различитим скуповима у којима он говори о различитим темама, а пету чине Заупокојена слова. Затим следе Беседе на освећењима храмова, Слова на значајним годишњицама и беседе, речи и поздрави са патријархових Архипастирскких путовања.

Насловна О нама Издаваштво Штампарија Библиотека Црквено појање Е-књижара Контакт